Biologiczne znaczenie biotyny

medic-563425_960_720

Biologiczne znaczenie biotyny zostało poznane dopiero w ostatnich latach. Biotyna występuje wprawdzie w bardzo drobnych ilościach, ale za to we wszystkich żywych tkankach. Rośliny i większość bakterii same syntetyzują biotynę. Substancją macierzystą biotyny jest cystyna.

U szczurów pod wpływem diety składającej się z białka jaja kurzego, prowadzącej w następstwie do związania biotyny z awidyną, dochodzi do charakterystycznych zaburzeń, polegających na utracie owłosienia, zapaleniu skóry, lokalizującym się przeważnie na słabiej owłosionych częściach skóry. Potem następuje spadek ciężaru ciała i śmierć zwierzęcia. U ludzi będących przez dłuższy czas na diecie składającej się z białka jaj kurzych występują ogólne zaburzenia, polegające na zblednięciu skóry, bólach mięśniowych i osłabieniu ogólnym. Po podaniu biotyny objawy te ustępują.

Powiązane wpisy